• Przepisy

    muffinki

    SCHAB PIECZONY PODAWANY Z ŻURAWINĄ (porcja dla 4 osób)

    Składniki:

    • - 1 kg schabu (lub więcej)
    • - sól
    • - pieprz
    • - 2-3 ząbki czosnku
    • - papryka (opcja)
    • - pieczarki (opcja)
    • - rękaw foliowy do pieczenia
    • - żurawina Owocowa Rozkosz
    •  

    Przygotowanie:

    Umyty schab nacieramy solą i pieprzem. Wystarczy posolić schab i ręką rozprowadzić dokładnie sól po jego wierzchu. W schabie nożem robimy kieszonki. Czyli wbijamy nóż w mięso pod niedużym kątem. W te kieszonki wkładamy ząbki czosnku tak aby całkowicie się schowały w mięsie.
    Zamykamy rękaw do pieczenia z jednej strony. Wsadzamy do środka schab. Jeśli chcemy, możemy dodać: odrobinę papryki (najlepsza w wiórkach lub świeża), dodać kilka pieczarek, majeranek i inne ulubione przyprawy.
    Zamykamy rękaw z drugiej strony i całość na około 2 godziny umieszczamy w lodówce aby smaki i zapachy przypraw mogły przeniknąć w potrawę.
    Wyciągamy schab z lodówki i po 10 minutach umieszczamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Po około 2 godzinach schab jest gotowy. Schab pieczony w rękawie idealnie nadaje się do podania zarówno na ciepło jak i na zimno.

    Podanie:

    Na udekorowany liściem sałaty talerz kładziemy kilka średniej grubości plastrów upieczonego schabu.
    Pieczeń polewamy Żurawiną Owocowa Rozkosz.

    Smacznego!




  • Przepisy

    muffinki

    Muffinki Pomarańczowa Rozkosz (ok. 24 sztuk)

    Składniki:

    • - 520 g mąki pszennej,
    • - 4 jajka,
    • - 220 ml mleka,
    • - 150 g masła,
    • - kilka kropel aromatu migdałowego lub arakowego
    • - 3-4 łyżeczki przyprawy do piernika,
    • - 180 g cukru,
    • - łyżka proszku do pieczenia,
    • - 16 łyżek konfitury z pomarańczy marki Owocowa Rozkosz,
    • - kandyzowana skorka pomarańczowa,
    •  

    Przygotowanie:

    Roztapiamy masło. W dużym naczyniu mieszamy mokre składniki - jajka, mleko, przygotowane ciekłe masło, przyprawę piernikową i aromat. Następnie dodajemy przesiane składniki suche i ponownie mieszamy aż do połączenia się składników.

    Przygotowujemy formę do muffin, wykładamy papilotkami. Umieszczamy ciasto w papilotkach do ok. połowy wysokości. W centralnym punkcie każdej muffinki robimy spory kleks z konfitury i delikatnie przykrywamy cienką warstwą otaczającego ciasta. Posypujemy skórką pomarańczową.

    Muffiny pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 – 190 stopni przez ok. 25 minut. Po wyciągnięciu z pieca muffiny przestudzić.

    Smacznego!




  • Przepisy

    Bruschetta (porcja dla 4 osób)

    Składniki:
    bruschetta

    • - 8 kromek chleba typu ciabatta
    • - oliwa z oliwek
    • - pół słoika Pasków suszonych pomidorów Svansø
    • - 150 g świeżej mozarelli
    • - 1 słoik pasty Bruschetta Svansø
    • - 8 plasterków szynki parmeńskiej
    • - wiązka świeżej bazylii
    • - 100 g czarnych oliwek bez pestek
    •  

    Przygotowanie:

    Kromki nasączyć oliwą z oliwek i opiekać je na gorącej patelni, aż staną się chrupiące. Odcedzić suszone pomidory. Pokroić mozarellę na osiem równych plasterków. Równomiernie rozprowadzić na stygnących kromkach pastę bruschetta Svansø po czym położyć na niej składniki: szynkę parmeńską, mozarellę i suszone pomidory. Na koniec ozdobić listkami bazylii oraz pokrojonymi w plasterki oliwkami rozkladając je na bruschetcie. Gotowe!

    Smacznego!




  • Przepisy

    Panierowany kurczak w płatkach kukurydzianych z sałatką kuskus (porcja dla 4 osób)

    Składniki:
    kurczak

    • - szklanka greckiego jogurtu,
    • - 3 łyżki sosu sojowego,
    • - połowa pokrojonej drobno cebuli,
    • - łyżeczka suszonej słodkiej papryki,
    • - dwa ząbki zmiażdżonego czosnku,
    • - pół kilo kawałków z filetów z kurczaka,
    • - 150 g pokruszonych płatków kukurydzianych,
    • - 10 ml oleju sezamowego,
    • - 400 g kaszy kuskus,
    • - szklanka suszonych pomidorów SVANSØ,
    • - sok z jednej cytryny,
    • - 100g dużych rodzynek,
    • - natka pietruszki,
    • - sól i pieprz do smaku.
    •  

    Przygotowanie:

    DIP: 2/3 jogurtu należy wymieszać z sosem sojowym, papryką i czosnkiem.

    PANIEROWANY KURCZAK: Pozostałą 1/3 jogurtu użyć do panierowania kurczaka. Obtaczać kawałki kurczaka w jogurcie, następnie w płatkach kukurydzianych. Tak przygotowane kawałki kurczaka piec w piecyku przez 20 minut w temperaturze 200 stopni.

    SAŁATKA: Aby przygotować sałatkę, wystarczy wsypać kuskus do 5 szklanek wrzącej, wody osolonej szczyptą soli, zamieszać i pozostawić pod przykryciem na 5 minut. Po tym czasie odsączone pomidory wymieszać z kaszą, dodać olej sezamowy, sok z cytryny, rodzynki i pokrojoną natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać sałakę razem z kawałkami panierowanego kurczaka oraz dipem jogurtowym.

    Paski suszonych pomidorów zanurzone w oleju SVANSØ, nadają się nie tylko do kuchni włoskiej. Dojrzałe w smaku, aromatyczne i najlepszej jakości idealnie sprawdzą się także jako dodatek do kurczaka lub szpinaku. Są szczególnie praktyczne, bo pokrojone zostały w paseczki – wystarczy tylko je odsączyć, by powędrowały prościutko na kanapkę lub stały się podstawowym składnikiem lekkich, lecz pożywnych dań.

    Smacznego!




  • Przepisy

    Kanapki dla smakoszy z karczochami i suszonymi pomidorami (porcja dla 4 osób)

    Składniki:
    kanapki z karczochami i suszonymi pomidorami

    • - 8 kromek chleba,
    • - 8 plasterków szynki serrano,
    • - liście kruchej sałaty (np. frillice),
    • - 8 plasterków świerzej mozarelli,
    • - grillowane karczochy SVANSØ,
    • - paski suszonych pomidorów SVANSØ,
    • - oliwa.
    •  

    Przygotowanie:

    Do przygotowania porcji na cztery osoby wystarczy osiem kromek chleba, najlepiej włoskiego, tyle samo plasterków dojrzewającej i niezwykle aromatycznej szynki serrano, cztery liście kruchej sałaty np. frillice, osiem plasterków świeżej mozarelli, oliwa, grillowane karczochy oraz paski suszonych pomidorów SVANSØ. Przygotowanie jest niezwykle proste. Przygotowanie należy rozpocząć od podpieczenia na oliwie kromki chleba. Gdy już będzie chrupiący, podobnie obsmażoną szynkę, sałatę, mozarellę i pomidory ułożyć na kanapce, przekroić na pół i serwować! Smakuje wyśmienicie ze świeżą sałatką oraz kieliszkiem wody mineralnej z limonką. To pożywne oraz smaczne danie, które może być zarówno przekąską, jak i służyć za pełnowartościową kolację.

    Smacznego!




  • Przepisy

    Kanapka prawdziwego mężczyzny (porcja dla 4 osób)

    Składniki:
    kanapki z karczochami i suszonymi pomidorami

    • - 700 g mięsa mielonego wołowego
    • - 2 rozgniecione ząbki czosnku
    • - 1 słoik Chili Pesto Svansø
    • - oliwa z oliwek
    • - 4 duże bułki ciabatta
    • - 1 słoik bruschetty z pomidorami suszonymi Svansø
    • - 4 plasterki sera Ementaler
    • - mieszane sałaty
    • - czerwona cebula
    • - sól morska
    •  

    Przygotowanie:

    Wymieszaj pesto z mielonym mięsem wołowym, czosnkiem i solą. Podziel mięso na 4 części.

    Usmaż na oliwie z oliwek na patelni. Posmaruj hamburgery oliwą z oliwek i grilluj. Ogrzej bułki ciabatta w piekarniku, przekrój na dwie części. Rozprowadź pozostałą część pesto chili na bułki.

    Ułóż sałatę na bułce, na tym połóż burger wołowy a następnie ser, krążki cebuli i bruschettę. Nałóż drugą część bułki. Gotowe.

    Smacznego!




  • Przepisy

    Tortilla z ziemniaków (porcja dla 4 osób)

    Składniki:
    kanapki z karczochami i suszonymi pomidorami

    • - 400 g ziemniaków
    • - oliwa z oliwek
    • - ½ posiekanej cebuli
    • - 1 ząbek czosnku
    • - 2 łyżeczki soli morskiej
    • - świeżo mielony pieprz
    • - ½ słoika pesto z czerwonej papryki Svansø
    • - 1 garść grubo posiekanej bazylii
    • - ½ słoika pasków suszonych pomidorów Svansø
    • - 8 jaj
    • - 50 ml mleka
    •  

    Przygotowanie:

    Ziemniaki obrać i pokroić na małe kawałki. Usmażyć je na gorącej patelni z małą ilością oliwy z oliwek, mieszając. Patelnia powinna być z powłoką antyadhezyjną i średnicy ok. 24 cm. Kiedy ziemniaki nabiorą koloru, dodać cebulę i czosnek i smażyć z ziemniakami przez kilka minut, ciągle mieszając. Kiedy ziemniaki i cebula będą miękkie, lekko schłodzić, dodać sól morską, pieprz, pesto, bazylię i suszone pomidory; wymieszać wszystko równomiernie. Roztrzepać jajka i mleko. Wylać na patelnię na podsmażone ziemniaki z pozostałymi składnikami. Smażyć w niskiej temperaturze, przykryć patelnię pokrywką lub folią aluminiową, aż jajko się zetnie. Wyłożyć placek ziemniaczany na płaskim talerzu i ostudzić. Podzielić placek na odpowiednie kawałki i podawać.

    Smacznego!




  • Przepisy

    Sałatka z łososiem (porcja dla 4 osób)

    Składniki:

    • - 400 ml kaszy jęczmiennej Pęczak
    • - bulion warzywny
    • - 4 dymki
    • - ½ ogórka
    • - 250 g pomidorów koktajlowych
    • - 1 duże awokado
    • - sok z cytryny
    • - 5 gałązek natki pietruszki
    • - ½ słoika pasków suszonych pomidorów Svansø
    • - oliwa z oliwek
    • - 700 g świeżych filetów z łososia
    •  

    Przygotowanie:

    Gotować kaszę w bulionie warzywnym przez 10 do 12 minut i ostudzić.

    Pokroić dymkę, drobno posiekać ogórka i awokado. Polać sokiem z cytryny. Pokroić pomidory koktajlowe na pół. Posiekać natkę pietruszki. Odcedzić suszone pomidory. Połączyć schłodzoną kaszę z cebulą dymką, ogórkiem, awokado, pomidorkami, pietruszką i suszonymi pomidorami. Pokroić łososia na 4 kawałki.

    Rozgrzać patelnię z odrobiną oliwy z oliwek i smażyć kawałki łososia do 5 minut od strony skóry, odwróć i smaż przez kolejne 3 do 4 minuty na drugiej stronie, dopóki nie będą gotowe.

    Podawać łososia z sałatką..

    Smacznego!




  • Przepisy

    Kanapka (porcja dla 4 osób)

    Składniki:

    • - 50 g orzeszków pinii
    • - 4 bułeczki ciabatty
    • - 1 słoik czerwonego Pesto Svansø
    • - 1 sałata
    • - 16 plasterków włoskiego salami
    • - 50 g parmezanu
    • - 100 g pasków suszonych pomidorów Svansø
    •  

    Przygotowanie:

    Zrumienić orzeszki pinii na suchej patelni na złoty kolor i pozostawić je do ostygnięcia.

    Pokroić bułki ciabatta na pół i rozprowadzić pesto na obu połowach. Umieścić prażone orzeszki piniowe na pesto na dolnej połowie ciabatty.

    Umyć i odsączyć sałatę, umieścić kawałki sałaty na orzeszkach piniowych. Położyć 4 plasterki włoskiego salami, posypać startym parmezanem. Ułożyć kilka pasków suszonych pomidorów na wierzchu sałaty i przykryć drugą częścią ciabatty.

    Sugestie podawania:

    Wymieszać sok z połowy limonki z pesto przed nałożeniem go na bułki, wtedy smak bułki będzie jeszcze wyraźniejszy.

    Smacznego!




  • Przepisy

    Pizza z sercami karczochów (porcja dla 4 osób)

    Składniki:

    • - 25 g drożdży
    • - 300 ml letniej wody
    • - 500 g mąki orkiszowej
    • - 1 łyżka oliwy z oliwek
    • - 1 łyżeczka soli morskiej
    • - 1 szklanka sosu pomidorowego do pizzy
    • - 400 g mielonego mięsa wołowego
    • - 2 rozgniecione ząbki czosnku
    • - 1 słoik grillowanych karczochów Svansø
    • - 1 słoik pasków suszonych pomidorów Svansø
    • - 1 słoik zielonego pesto Svansø
    • - 250 g startego sera Emmentaler
    • - oregano
    •  

    Przygotowanie:

    Rozpuścić drożdże w letniej wodzie. Dodać mąke, olej i sól. Starannie zagnieść ciasto i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (na minimum 30 minut). Podzielić ciasto na dwie części i rozwałkować porcje na posypanej mąką stole tak, żeby pasowały na dwie małe blachy do pieczenia (40 x 30 cm). Umieść je na papierze do pieczenia i rozprowadzić na nich sos do pizzy. Wymieszać mielone mięso wołowe z czosnkiem i zrobić z mięsa małe kulki. Połóż na pizzę kulki mięsne, karczochy i paski suszonych pomidorów. Rozprowadzić pesto na dwóch pizzach i posypać je startym serem i oregano.

    Piec pizzę w 200° C przez 20 minut w piekarniku.

    Sugestie podawania:

    Podawać pizzę z kawałkami zielonej sałaty i sosem śmietanowym.

    Smacznego!




  • Przepisy

    Polędwica nadziewana Pesto z sałatką z pomidorów (porcja dla 4 do 8 osób)

    Składniki:

    • - 700 g polędwiczek wieprzowych
    • - 1 słoik paprykowego pesto Svansø
    • - 1 słoik pasków suszonych pomidorów Svansø
    • - 150 g świeżego sera mozzarella
    • - 250 g boczku w plasterkach
    • - 4 pomidory
    • - 100 g sera parmezan
    • - oliwa z oliwek
    • - czerwony ocet balsamiczny
    • - 1 kg małych, oczyszczonych ziemniaków
    • - 1 słoik czosnku Svansø z chilli i papryką
    • - masło ziołowe i świeża bazylia do przybrania
    • - nić bawełniana
    •  

    Przygotowanie:

    Pokroić ser mozzarella w paski i wymieszać z paprykowym pesto i połową suszonych pomidorów.

    Przeciąć polędwicę wzdłuż i równo rozprowadzić mieszaninę pesto z suszonymi pomidorami.

    Zwniąć polędwicę i owinąć plasterkami boczku a potem nitką bawełnianą. Włożyć ziemniaki na blachę i położyć na nie odsączony z oliwy czosnek. Piec w temperaturze 225 ° C przez około. 30 minut.

    Podsmażyć na oliwie polędwicę na patelni a następnie piec w piekarniku do momentu aż sos z mięsa będzie klarowny.

    Pokroić pomidory na kawałki i wymieszać je z drugą połową suszonych pomidorów. Oliwę z oliwek i ocet balsamiczny wymieszać proporcjonalnie 1: 1 i polać pomidory.

    Pokroić pieczoną polędwicę i podawać z ziemniakami i sałatką z pomidorów. Położyć na mięso masło ziołowe, posypać danie bazylią i parmezanem.

    Smacznego!




  • Przepisy

    Sałatka z makaronu z kurczakiem (porcja dla 4 osób)

    Składniki:

    • - 500 g filetów z kurczaka pokrojonych w paski
    • - oliwa z oliwek
    • - 500 g makaronu pene
    • - 1 słoik czerwonego pesto Svansø
    • - 1 słoik pasków suszonych pomidorów Svansø
    • - 1 słoik grillowanych karczochów Svansø
    • - 250 g pomidorów koktajlowych
    • - 50 g tartego parmezanu
    • - 50 g prażonych orzeszków piniowych
    • - 1 pęczek świeżej bazylii
    • - sól morska
    • - Świeżo mielony pieprz
    •  

    Przygotowanie:

    Doprawić paski kurczaka świeżo mielonym pieprzem i smażyć na oliwie z oliwek na patelni 4 do 5 minut. Paski kurczaka będą gotowe, kiedy sos z mięsa będzie czysty. Posypać solą morską.

    Ugotować makaron w dużej ilości wody z solą i oliwą z oliwek. Odcedzić makaron na sitku i pozostawić do ostygnięcia.

    Wymieszać dokładnie makaron, pesto, suszone pomidory, grillowane karczochy, pomidorki przecięte na pół i pieczone paski kurczaka i posypać tartym parmezanem, prażonymi orzeszkami pinii i świeżą bazylią.

    Smacznego!




  • Przepisy

    Pasta Bolognese (porcja dla 4 osób)

    Składniki:

    • - 500 g mielonego mięsa wołowego
    • - oliwa z oliwek
    • - 200 ml wytrawnego wina czerwonego
    • - ½ słoik pasków suszonych pomidorów Svansø
    • - 1 słoik sosu pomidorowego do makaronu
    • - 400 g makaronu pene
    • - 50 g parmezanu
    • - świeże oregano
    •  

    Przygotowanie:

    Usmaż mięso w garnku z odrobiną oliwy z oliwek. Wlać do niego czerwone wino i smażyć na wolnym ogniu przez 5 minut.

    Odcedzić suszone pomidory i dodać je do sosu do makaronu.

    Dusić danie do właściwej konsystencji.

    Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu a potem odcedzić na sitku. Podawać danie z tartym parmezanem i świeżym oregano.

    Smacznego!




  • Przepisy

    Łosoś cytrynowy (porcja dla 4 osób)

    Składniki:

    • - 4 świeże filety z łososia
    • - oliwa z cytryną
    • - 1 cytryna
    • - 1 kg małych, młodych ziemniaków
    • - 1 słoik pasków suszonych pomidorów Svansø
    • - sos winegret
    • - 1 słoik czosnku marynowanego Svansø
    • - 500 g zielonych szparagów
    • - 1 opakowanie boczku w plastrach
    • - cytryna i świeży koperek do przybrania
    •  

    Przygotowanie:

    Marynować łososia oliwie z cytryną przez 30 minut.

    Oczyść ziemniaki i gotować je do miękkości. Ziemniaki ostudzić w zimnej wodzie i pokroić na pół. Odcedzić suszone pomidory i czosnek i wymieszać je z ziemniakami i odpowiednią ilością sosu winegret.

    Odciąć dolną część szparagów i zawinąć wiązkę 3 szparagów boczkiem. Grillować szparagi i filety łososia przez 5 minut skórą do dołu, a potem 2 minuty po drugiej stronie. Ułóżyć ziemniaki, następnie łososia i szparagi, przybrać kawałkiem cyrtyny i koperkiem.

    Smacznego!




  • Przepisy

    Jagnięcina z sałatką z kuskus (porcja dla 4 osób)

    Składniki:

    • - 500 g kotletów jagnięcych
    • - 4 ząbki czosnku
    • - 1 słoik chili pesto Svansø
    • - 400 g kuskus
    • - 600 ml wody
    • - 2 łyżki oliwek
    • - sok z limonki
    • - 1 słoik pasków suszonych pomidorów Svansø
    • - 100 g fety
    • - 50 g orzeszków pinii
    • - 1 pęczek dymki
    • - ½ posiekanej czerwonej cebuli
    • - 1 pęczek natki pietruszki
    • - sól morska
    •  

    Przygotowanie:

    Marynować kotlety jagnięce w mieszaninie 2 ząbków czosnku i połową pesto przez jedną godzinę. Wsypać kuskus do miski i zalać go wrzątkiem i oliwą. Wymieszać i pozwolić kuskus wchłonąć płyn przez 5 minut.

    Odcedzić suszone pomidory, wymieszać je z kuskusem, sokiem z limonki, grubo pokrojoną fetą, orzeszkami pinii, pokrojoną dymką, czerwoną cebulą i pietruszką. Dokładnie wymieszać i doprawić solą.

    Smażyć kotlety jagnięce na grillu i podawać z sałatką z kuskus. Pozostałą część pesto użyć jako dipu.

    Smacznego!




  • Przepisy

    Jerusalem Artichoke Soup (porcja dla 4 osób)

    Składniki:

    • - 200 g artichokes
    • - 300 g potatoes
    • - 2 big leeks
    • - ½ dl olive oil with lemon
    • - 80 g Svansø chilli pesto
    • - 1 litre vegetable bouillon
    • - 100 g Svansø sun-dried tomatoes
    • - 1 pack of plain croutons
    • - Flat leaf parsley for topping
    •  

    Przygotowanie:

    Clean the Jerusalem artichokes, potatoes and leeks. The artichokes and potatoes are coarsely diced and the leeks sliced. Sauté the vegetables for 3 minutes with lemon olive oil in a thick-bottomed pot. Add chilli pesto, vegetable bouillon and the drained sun-dried tomatoes and bring to the boil. Leave the dish to simmer under lid for 20 to 25 minutes. Blend the soup finely with an immersion blender and serve the soup immediately topped with croutons and flat leaf parsley.

    Try topping the soup with some extra chilli pesto if you want a stronger soup.

    Smacznego!




  • Przepisy

    Włoska sałatka ziemniaczana (porcja dla 4 osób)

    Składniki:

    • - 800 g małych ziemniaków
    • - ½ słoik czerwonego pesto Svansø
    • - 100 g pasków suszonych pomidorów Svansø
    • - - 100 g czosnku Svansø z ziołami
    • - 25 g tartego parmezanu
    • - 1 posiekana cebula czerwona
    • - 20 kaparów
    • - 50 g orzechów włoskich
    • - 150 g pomidorów cherry
    •  

    Przygotowanie:

    Ziemniaki umyć i ugotować do miękkości. Wylać wodę i wychłodzić ziemniaki w lodówce przez 2 godziny.

    Odcedzić olej z pomidorów suszonych i czosnku. Pokroić zimne ziemniaki na pół i wymieszać je z pesto, suszonymi pomidorami, czosnkiem, parmezanem, czerwoną cebulą, kaparami, posiekanymi orzechami włoskimi. Dodać pomidorki pokrojone na pół.

    Sałatka ziemniaczana pasuje do większości dań mięsnych. Spróbuj na przykład podać sałatkę jako dodatek do grillowanych kotletów wieprzowych.

    Smacznego!




  • Przepisy

    Włoskie roladki wołowe z pesto (porcja dla 4 osób)

    Składniki:

    • - 8 cienkie plastry wołowiny (ok. 600 g)
    • - 8 plasterków szynki parmeńskiej
    • - 1 słoik pesto paprykowego Svansø
    • - 100 g pasków suszonych pomidorów Svansø
    • - 8 paluszków parmezanowych (ok. 100 g)
    • - oliwa z oliwek
    • - 1,2 kg ziemniaków
    • - 250 ml jogurtu greckiego (10% tłuszczu)
    • - 2 rozgniecione ząbki czosnku
    • - sól morska
    •  

    Przygotowanie:

    Umyj i obierz ziemniaki, pokrój w kliny. Włóż je do torebki foliowej na mrożonki razem z 40 ml oliwy z oliwek i solą. Potrząśnij kilkakrotnie torbą a potem równomiernie rozłóż ziemniaki w brytfance. Piecz ziemniaki w temperaturze 225 ° C na górnej półce pieca na złoty kolor (25 do 30 minut).

    Pół pesto rozprowadź cienką warstwą na mięsie. Połóż plasterek szynki parmeńskiej, 1 paluszek parmezanowy i 4 - 5 pasków suszonych pomidorów na każdy kawałek wołowiny. Zwiń mięso i zamknij je za pomocą wykałaczek lub bawełnianego sznurka. Podsmaż na brązowo rolady w oliwie z oliwek na patelni i umieścić je w piecu razem z ziemniakami na 10 minut.

    Podawać roladki i ziemniaki z dipem pesto wykonanym z drugiej połowy Pesto połączonym z jogurtem greckim, czosnkiem i solą.

    Smacznego!




  • Przepisy

    Letnia sałatka z kurczakiem (Serves: 6-8)

    Składniki:

    • - 250 g filetów z kurczaka
    • - sól morska
    • - świeżo mielony pieprz
    • - oliwa z oliwek
    • - 1 mały słoik czosnku Svansø
    • - 125 g świeżych jeżyn
    • - 6 liści sałaty
    • - 3 liście sałaty rzymskiej
    • - dressing czosnkowy
    • - chleb razowy
    •  

    Przygotowanie:

    Natrzeć mięso z kurczaka solą morską i pieprzem. Upiec w niewielkiej ilości oleju z oliwek na gorącej patelni, aż w pełni się usmaży. Pokroić kurczaka na małe kawałki.

    Odcedzić olej z czosnku. Opłukać jeżyny w zimnej wodzie. Umyć liście sałaty i porozrywać na kawałki. Połączyć kurczaka, czosnek i jeżyny z 100 ml dressingu czosnkowego i umieścić mieszankę w 6 -8 kieliszkach.

    Podawać z pieczywem i dodatkowym dressingiem czosnkowym.

    Smacznego!




  • Przepisy

    Faszerowane pieczarki (porcja dla 4 osób)

    Składniki:

    • - 2 łyżki. Orzeszków pinii
    • - 12 dużych pieczarek
    • - ½ słoika pasków suszonych pomidorów Svansø
    • - ¼ świeżej czerwonej papryki chili
    • - 2 zgniecione ząbki czosnku
    • - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • - ½ łyżeczki drobno posiekanego rozmarynu
    • - 2 łyżki oliwek
    • - ½ łyżeczki soli morskiej
    • - świeżo mielony pieprz
    • - 50 g parmezanu
    •  

    Przygotowanie:

    Posiekaj orzechy piniowe i zrumień je na suchej patelni na złoty kolor. Oczyść pieczarki, odetnij ogonki (zachowaj je) i zrób ostrożnie wgłębienie w pieczarkach małą łyżką.

    Odcedź olej z suszonych pomidorów. Następnie posiekaj ogonki pieczarek i świeżą paprykę.

    Wymieszaj suszone pomidory z posiekanymi ogonkami pieczarek, orzeszkami pinii, papryką chilli, czosnkiem, pietruszką, rozmarynem, solą morską , olejem z oliwek i dopraw pieprzem.

    Podziel nadzienie na 12 pieczarek i posyp je małą ilością startego parmezanu.

    Piecz w piekarniku przez ok. 20 minut w 200° C, serwuj lekko ciepłe.

    Smacznego!




  • Przepisy

    Crostata (porcja dla 4 osób)

    Składniki:

    • - 1 opakowanie ciasta francuskiego
    • - oliwa z oliwek
    • - 2 jajka
    • - garść liści rukoli
    • - 1 słoik bruschetty z oliwkami i suszonymi pomidorami Svansø
    • - ½ słoik grillowanych karczochów Svansø
    • - 1 łyżka suszonego oregano
    • - 50 g startego parmezanu
    • - rucola do przybrania
    •  

    Przygotowanie:

    Rozwałkój ciasto francuskie i pokrój na 8 krążków (ok. 10 cm średnicy). Umieść ciasto w foremkach muffinów wysmarowanych olejem. Ubij jajka i posiekaj grubo rucolę. Pomieszaj jajka z rukolą i bruschettą, podziel mieszankę na 8 części.

    Umieść 1- 2 kawałki grillowanych karczochów do każdej foremki i posyp startym parmezanem i oregano. Piecz ciastka w 220 ° C przez 15 minut, aż do zbrązowienia.

    Przybierz liśćmi rukoli i podawaj, gdy są jeszcze lekko ciepłe.

    Smacznego!




  • Przepisy

    Calzone Di Aglio (porcja dla 4 osób)

    Składniki:

    • - 15 g drożdży
    • - 200 ml letniej wody
    • - 1 łyżka oliwy z oliwek
    • - 150 g mąki pszennej
    • - 100 g mąka orkiszowej
    • - 250 g mięsa mielonego wołowego
    • - 100 g grubo posiekanych pieczarek
    • - 70 g koncentratu pomidorowego
    • - ½ słoika pasków suszonych pomidorów Svansø
    • - 1 słoik pesto Svansø (wybrany smak)
    • - 1 garść grubo posiekanej bazylii
    • - 1 łyżeczka soli morskiej
    • - 2 łyżki tartego parmezanu
    • - jajko do posmarowania
    •  

    Przygotowanie:

    Wymieszaj drożdże, wodę, olej i dwa rodzaje mąki. Zagnieć ciasto i pozostaw je w ciepłym miejscu na 30 minut.

    Odcedź z oleju suszone pomidory. Usmaż na brązowo mięso na patelni z odrobiną oliwy z oliwek. Dodaj pieczarki, koncentrat pomidorowy i suszone pomidory, po czym smaż przez kilka minut. Dodaj pesto, bazylię, sól morską i dokładnie wymieszaj.

    Ciasto podziel na 8 części i rozwałkuj na placki o średnicy ok. 12 cm. Rozłóż mięso na plackach i zamknij je widelcem. Posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp odrobiną parmezanu i piecz je w piecu w temperaturze 200 ° C przez 18 do 20 minut.

    Smacznego!




  • Przepisy

    Antipasto (porcja dla 4 osób)

    Składniki:

    • - 1 słoik grillowanych karczochów Svansø
    • - 1 słoik oliwek Kalamata
    • - 1 słoik suszonych pomidorów Svansø
    • - 1 słoik bruschetty Svansø
    • - chleb włoski
    • - 1 paczka grissini (włoskie pieczywo w postaci paluszków)
    • - 100 g liści rucoli
    • - ser pleśniowy lub inny
    • - 150 g włoskiej kiełbasy
    • - 150 g szynki parmeńskiej
    •  

    Przygotowanie:

    Ułóż wszystkie składniki na desce lub częściowo do miseczek. Goście sami wybiorą których włoskich przysmaków zechcą skosztować.

    Można podać do tego dania kieliszek zimnego, włoskiego wina białego.

    Smacznego!




  • Propozycje podania

    propozycje podania

     

  • Propozycje podania

     

    propozycje
    propozycje
    propozycje
  • Propozycje podania

     

    propozycje
    propozycje
    propozycje
    propozycje
  • Propozycje podania

     

    propozycje
    propozycje
    propozycje
    propozycje
  • Propozycje podania

     

    propozycje
    propozycje